در حالی که تعدادی از مشاغل در طیف گسترده از از صنایع وجود دارند که عملکرد خوبی دارند و به طور مداوم سود آوری می کنند. 20% از مشاغل کوچک در سال اول تاسیس شکست می خورند، 50% از آنها بعد از 5 سال متوقف می شوند و فقط 33% از آنها 10 سال یا بیشتر دوام خواهند داشت.
برای حفاظت از مشاغل تازه تاسیس لازم است درک کنیم که چه چیزهایی می تواند منجر به شکست آنها شود و به طور کل چگونه می توان از آنها یا هر مانع دیگری جلوگیری کرد. مهمترین دلایل شکست شرکت های کوچک موار زیر می باشد:
سرمایه یا بودجه ناکافی، مدیریت ناکافی در حفظ تیم، زیرساخت یا مدل تجاری معیوب و روش های بازاریابی ناموفق.
به طور مختصر:
- کمبود پول یا بودجه بزرگترین خطر برای یک تجارت کوچک است. مالکان ا غلب می دانند که هر روز چقدر بودجه برای هزینه های مختلف لازم دارند اما در مورد میزان درآمد اطلاع زیادی ندارند و این عدم آگاهی از سطح درآمد آینده می تواند خطرناک باشد.
- عدم تجربه مدیریت کسب و کار یا عدم تمایل به تفویض اختیار به یک شخص توانمند و با تجربه می تواند بر آینده کسب و کار تاثیر منفی بگذارد همچنین داشتن طرح کسب و کار ضعیف نیز منجر به بروز مشکلات مداوم در آینده خواهد شد.
- برنامه های بازاریابی و کمپین های ضعیف تبلیغاتی یا عدم بازاریابی و تبلیغات کافی از دیگر مواردی می باشد که مشاغل کوچک را عقب می انداز یا متوقف می کند.
حال در زیر به طور دقیقتر به شرح دلایل اصلی شکست کسب و کار های کوچک می پردازیم:
1- مانع تامین مالی:
دلیل اصلی عدم موفقیت مشاغل کوچک بودجه یا سرمایه در گردش است. در بیشتر موارد صاحب یک کسب و کار از نزدیک برای ادامه کار روزمره از جمله حقوق و دستمزد، پرداخت هزینه ای سربار ثابت مانند اجاره، هزینه های آب و برق و ... چه میزان پول لازم است اما صاحبان شرکت های ناموفق کمتر با میزان درآمد حاصل از فروش محصولا یا خدمات خود آگاهی دارند که این قطع ارتباط بین عدم آگاهی از هزینه و درآمد منجر به کمبود بودجه و باعث توقف آن تجارت می شود.
دلیل دوم در بحث مالی این است که صاحبان مشاغل در قیمت گذاری محصولات و خدمات خود به درستی عمل نمی کنند و برای جذب مشتریان و غلبه بر رقیبان خود که حوزه های مختلف کسب و کار رااشباع کرده اند کالا و خدمات خود را به مراتب پایین تر از آنها قیمت گذاری می کنند. در حالی که این استراتژی در برخی موارد یا کوتاه مدت موفقیت آمیز است اما در نهایت مشاغلی که درهای خود را می بندند آنهایی هستند که به مدت طولانی قیمت خود را پایین نگه داشته اند، وقتی هزینه های تولید، بازاریابی و توسعه بیشتر از درآمد حاصل از فروش جدید باشد این مشاغل چاره ای جز تعطیلی ندارند.
برای کمک به مشاغل کوچک و مدیریت موانع تامین مالی، صاحبان مشاغل باید ابتدا بودجه واقع بینانه ای برای فعالیت های شرکت در نظر بگیرند و مقدار مناسبی بودجه از بخش سرمایه خود را برای راه اندازی یا گسترش در نظر بگیرند. که البته قبل از اینکه بودجه لازم باشد تحقیق و ایمن سازی گزینه های تامین مالی از چندین محل ضروری است مانند سرمایه شخصی، جذب سرمایه گذار، وام بانکی و ...
2- تجربه مدیریت ناکافی:
دلیل متداول دیگر در عدم موفقیت کسب و کار عدم توانایی طرف تیم مدیریت یا صاحب کسب و کار است. در برخی موارد صاحب کسب و کار تنها فرد در سطح ارشد شرکت می باشد مخصوصا اگر شرکت در یکی دو سال ابتدای فعالیت خود باشد.
گرچه ممکن است مالک مهارت های لازم برای ایجاد و فروش یک محصول یا خدمات مناسب را داشته باشد اما فاید ویژگی های یک مدیر قوی باشد و وقت کافی برای نظارت و راهبری سایر کارکنان را نداشته باشد، پس صاحبان کسب و کار بدون داشتن یک تیم مدیریت متخصص پتانسیل بیشتری را برای سوء مدیریت در جنبه های خاص اعم از مالی و استخدام و بازاریابی را خواهد داشت.
صاحبان کسب و کار باهوش فعالیت هایی را که فعالیت های را که در آن عملکرد خوبی ندارند یا وقت کافی برای انجام آنها را ندارند به دیگران واگذار می کنند. پس یک تیم مدیریت قوی یکی از اولین مواردی است که یک شرکت کوچک در آینده به آن نیاز دارد و همچنین بسیار مهم است که خیال صاحب یک کسب و کار از سطح درک مدیر در مورد عملکرد کسب و کار، کارمندان فعلی و آینده، و محصولات و یا خدمات راحت باشد.
3- نقشه کسب و کار یا طرح تجاری نامناسب
مشاغل کوچک قبل از بازگشایی معمولا از اهمیت طرح تجاری مطلع نیستند یا از آن چشم پوشی می کنند.
یک طرح تجاری مناسب باید ویژگی های زیر را داشته باشد:
- شرایط واضحی از تجارت
- نیازهای فعلی و آینده کارمندان و مدیریت
- فرصت ها و تهدید ها در بازار گسترده تر
- نیاز های سرمایه ای، از جمله جریان نقدی پیش بینی شده و بودجه های مختلف
- ابتکارات بازاریابی
- تحلیل رقبا
صاحبان مشاغلی که قبل از شروع فعالیت نتوانند از طریق یک برنامه ریزی دقیق نیاز های کسب و کار را شناسایی کنند با چالش های جدی روبرو خواهند بود. به همین ترتیب مشاغلی که به طور منظم طرح تجاری اولیه خود را بازبینی نمی کند یا شرکتی که آماده سازگاری با تغییرات بازار یا صنعت خود نیست در طول عمر خود با موانع بالقوه ای روبرو می شود.
برای جلوگیری با مشکلات مرتبط با طرح تجاری کارآفرینان باید قبل از تاسیس شرکت درک درستی از صنعت و رقابت خود داشته باشند. مدل تجاری و زیر ساخت های خاص یک شرکت باید مدت ها قبل از ارائه محصولات و خدمات به مشتریان ایجاد شود و جریان های درآمد بالقوه از قبل خیلی واقع بینانه پیش بینی شوند. ایجاد و حفظ یک طرح تجاری برای اداره طولانی مدت یک شرکت موفق بسیار کلیدی است.
4- مشکل و ضعف در بازاریابی
صاحبان مشاغل معمولا برای رسید به چشم انداز و پیش بینی های خود در بخش بازاریابی و تامین بودجه درست عمل نمی کنند. هنگامی که شرکت ها هزینه کمپین های بازاریابی اولیه را دست کم می گیرند نمی دانند که تامین مالی یا هدایت سرمایه از سایر بخش های تجاری برای جبران کمبود آن ممکن است دشوار باشد. از آنجا که بازار یابی جنبه اساسی هر تجارتی در مراحل اولیه است لازم است شرکت ها اطمینان حاصل کنند که بودجه های واقعی را برای نیاز های فعلی و آینده پیش بینی کرده اند.
همچنین داشتن پیش بینی های واقع بینانه از نظر دسترسی مخاطبان و نسبت تبدیل فروش برای موفقیت در کمپین های بازاریابی حیاتی است. مشاغلی که این جنبه های استراتژی بازاریابی صحیح را درک نمی کنند بیشتر از شرکت هایی که وقت خود را صرف ایجاد و اجرای کمپین های موفق و مقرون به صرفه می کنند شکست می خورند.