15 گام برای کارآفرینی و ایجاد کسب و کارهای کوچک

15 گام برای کارآفرینی و ایجاد کسب و کارهای کوچک

کارآفرینی و ایجاد یک کسب و کار تازه، یکی از ارزشمندترین و تاثیرگذارترین کارهایی است که می‌توانیم در طول زندگی خود انجام دهیم. راه انداختن یک کسب و کار جدید نه تنها برای خود ما منافع مادی فراوانی دارد

گام‌هایی برای کارآفرینی

آن‌چیزی که باعث تفاوت کارمند و کارآفرین می‌شود، عملکرد و طرز فکر آنها است.

بسیاری از ما در طول زندگی به فکر ایجاد کسب و کارهای تازه می‌افتیم ولی تعداد کمی موفق می‌شوند که به این خواسته خود، جامه عمل بپوشانند.

یکی از دلایلی که باعث می‌شود افراد از این کار دست بکشند، این است که با مقدمات و اصول اولیه کارآفرینی آشنا نیستند. کارآفرینی برای بسیاری از افراد کاری بزرگ جلوه می‌کند که نیاز به سرمایه‌گذاری بسیار زیادی دارد. این در حالی است که برای کارآفرینی و راه اندازی کسب و کارهای کوچک، نیازی به سرمایه‌های هنگفت نیست.

در ادامه، ۱۵ گام برای کارآفرینی و ایجاد یک کسب و کار تازه را عنوان می‌کنیم.

۱. ایده، تصورات و چشم‌اندازهای خود را بنویسید

اگر چشم‌اندازی برای کسب و کار و زندگی خود در نظر نگیرید، هرگز در کسب و کار و زندگی موفق نمی‌شوید.

با وجود اینکه ممکن است نتیجه کسب و کارتان با آنچه که در ابتدا فکر می‌کنید، بسیار متفاوت باشد؛ ولی در نظر گفتن یک چشم‌انداز، برای شروع یک کسب و کار، بسیار مهم و ضروری است.

البته توجه کنید که در نظر داشتن چشم انداز اصلا کافی نیست. حتما باید هرچه که در مورد ایده و چشم انداز کسب و کار خود دارید را روی کاغذ بیاورید.

دقت کنید! روی کاغذ، یعنی حتی روی لپ تاپ نیز آن را نگهداری نکنید! اگر بتوانید با قلم بر روی کاغذ بنویسید فوق العاده است؛ قلم معجزه می کند. اما در صورتی که نمی خواهید دست نویس بنویسید، بعد از تایپ حتما آن را پرینت بگیرید و در جایی نگهداری کنید.

مرور این کاغذ در طول مسیر کارآفرینی به شما کمک خواهد کرد.

۲. برای کسب و کار خود برنامه‌ریزی کنید

قبل از شروع هر کسب و کاری، ابتدا باید به خوبی در مورد آن فکر کنید و یک برنامه دقیق داشته باشید.

این برنامه شامل اهداف، استراتژی‌ها و حتی مسائل مالی مرتبط با کسب و کار است. همچنین باید اطمینان حاصل کنید که ایده‌ شما قابل اجرا است، آیا نیازی را از کسی برطرف می‌کند، آیا مورد استقبال قرار می‌گیرد و مسائلی از این دست.

عجله نکنید. کارآفرین‌های موفق عموما صبور هستند. سعی کنید تا جای ممکن برنامه دقیقی تهیه کنید تا بهترین نتیجه را بگیرید. هرچه برای برنامه ریزی روند کار وقت بگذارید، احتمال موفقیت شما افزایش پیدا می کند.

۳. در مورد بازار تحقیق کنید

کسب و کار شما بدون تردید مورد توجه همه قرار نمی‌گیرد و متعلق به قشر و گروه خاصی است که «بازار هدف» نام دارند.

قبل از شروع هر کاری باید بازار هدف خود را بشناسید، در مورد آن تحقیق کنید و ویژگی‌های مختلف آن را بررسی کنید. باید بررسی کنید که آیا در بازار مورد نظر، محصولی که در نظر دارید، تقاضا دارد یا خیر.

آیا محصولی که قصد تولید آن را دارید، می‌تواند قبل از ارائه به بازار، تغییراتی پیدا کند که بیشتر مورد توجه بازار قرار بگیرد؟

به این فکر کنید که آیا مشتریان شما به این محصول، هر روز نیاز دارند یا اینکه بدون آن هم می‌توانند به راحتی زندگی کنند.

اگر در مورد مشتریان و تقاضای آنها هیچ اطلاعاتی ندارید و مطمئن نیستید، بهتر است که کار را شروع نکنید. در اولین فرصت ممکن اطلاعات لازم را به دست بیاورید و سپس برای هر کاری اقدام کنید. شما باید پرسونا مخاطب خود را بشناسید.

پرسیدن چنین سوال‌هایی به شما کمک می‌کند که بفهمید هدفی که در سر دارید، چقدر درست و قابل ارائه است.

این مرحله گرچه وقت‌گیر و کسل‌کننده است، مهم‌ترین مرحله قبل از شروع هر کسب و کار است. باید آن را جدی بگیرید و عمیقا به آن توجه کنید. یکی از دلایلی که باعث شکست بسیاری از کسب و کارها می‌شود، چشم‌پوشی از این گام مهم است.

برای تحقیق کردن، علاوه بر منابع اطلاعاتی می‌توانید از دوستان و خانواده‌ خود هم کمک بگیرید. به خصوص اگر محصولی دارید که عمومی‌تر است و با زندگی روزمره‌ مردم در ارتباط است.

۴. بودجه کسب و کارتان را تامین کنید

برای راه‌اندازی یک کسب و کار موفق به بودجه اولیه نیاز دارید و مقدار آن، به کاری که شروع می‌کنید بستگی دارد.

اگر پس‌انداز شخصی دارید، راحت می‌توانید کاری را شروع کنید ولی اگر بودجه‌ اولیه را نتوانید از پس‌انداز خودتان تهیه کنید، باید به فکر روش‌های دیگر برای تامین مالی باشید.

در این شرایط، انتخاب‌های متعددی پیش روی شما است. یکی از آنها این است که یک شریک و حامی مالی پیدا کنید که روی کسب و کار شما سرمایه‌گذاری کند. در مقابل، بخشی از سود کسب و کارتان را به حامی مالی می‌دهید.

برای اینکه حامی مالی پیدا کنید، باید واقع‌بین باشید. در مورد کسب و کارتان و سودی که دارد، با دیگران صادق باشید.

روش دیگر، دریافت وام‌های خوداشتغالی و کارآفرینی است. البته موقع دریافت وام‌ها، بی‌گدار به آب نزنید و محاسبه کنید که قسطی که باید پرداخت کنید از سود کسب و کارتان بیشتر نباشد.

۵. پروفایل شرکت را تهیه کنید

اگر تصمیم دارید که یک برند موفق بسازید، باید یک پروفایل قوی داشته باشد.

پروفایل شرکت به مشتریان و سرمایه‌گذراران توضیح می‌دهد که داستان کسب و کار شما چیست، چرا منحصربه‌فرد هستید، چرا باید به شما اطمینان کنند و شما چطور به آنها برای حل یک مشکل یا بهره‌مندی از یک خدمت، کمک می‌کنید.

با توجه به پروفایل‌تان باید از متن و قالبی استفاده کنید که توجه مشتریان و سرمایه‌گذاران را جلب کند. مثلا اگر قرار است پروفایل شرکت را در سایت خود قرار دهید، باید از ذکر حقایق و آمار و ارقام، خودداری کنید.

در عوض، برای ارائه‌ پروفایل شرکت به سرمایه‌گذاران، باید مجموعه‌ای از افتخارات، آمار و ارقام و دستاوردهای خود را عنوان کنید.

اینکه چه اطلاعاتی را در کجا منتشر کنید بسیار مهم است. به ویژه در دنیای امروز عدم توجه به چنین نکاتی ممکن است به راحتی کسب و کار شما را دچار چالش کند.

۶. برای برند‌تان بازاریابی کنید

برای برند خود باید یک استراتژی بازاریابی قوی داشته باشید. بدون استراتژی، برندتان موفق نخواهد شد.

یکی از مهم‌ترین مراحل بازاریابی این است که ابتدا، شیوه‌ بازاریابی مناسب و موثر برای کسب و کارتان را پیدا کنید.

مثلا اگر کسب و کار شما محصول و خدمتی را به نسل جدید ارائه می‌کند، بهترین وسیله برای بازاریابی، حضور در شبکه‌های اجتماعی است. ولی اگر محصولات و خدمات شما، بیشتر مورد توجه سالمندان قرار دارد، بهتر است که تبلیغات در تلویزیون و رسانه‌ها را مد نظر قرار دهید.

آنچه که مهم است، این است که شیوه‌ بازاریابی را با توجه به کسب و کار و با توجه به مخاطبان‌تان انتخاب کنید تا موثر باشد. در هر صورت استفاده از رسانه های دیجیتال را فراموش نکنید. بازدهی تبلیغات در شبکه های اجتماعی بسیار بیشتر از تبلیغات محیطی و تلویزیونی است.

۷. خطرات را بشناسید

وقتی کسب و کار خود را شروع می‌کنید، باید آماده پذیرش ریسک‌ها و چالش‌های متعددی باشید.

مثلا درآمد کم در ابتدای کار، احتمال شکست و حتی بیماری‌های مختلف جسمی و روحی به دلیل غرق شدن در کار.

البته غیر از خطرات و مشکلات، همیشه باید نقاط مثبت را هم ببینید. اگر کسب و کارتان بگیرد، از نظر مالی و حتی روحی، شرایط خوبی پیدا می‌کنید که به مراتب بهتر از کار کردن برای دیگران است. علاوه بر این می توانید برای بسیاری از افراد ایجاد شغل کنید.

در واقع علاوه بر جنبه‌های منفی، همیشه جنبه‌های مثبت را هم در نظر بگیرید تا برای ادامه‌ مسیر، انگیزه داشته باشید.

۸. برای آموختن هزینه کنید

بسیاری از افراد فکر می‌کنند که تحصیل و یادگیری، برای راه‌اندازی یک کسب و کار، لازم نیست و فقط داشتن پول، کفایت می‌کند. در حالی که این طرز فکر، کاملا اشتباه است.

برای اینکه هر کسب و کاری را راه بیاندازید باید با آن آشنایی داشته باشید. به غیر از اطلاعات تخصصی مرتبت با آن شغل، اطلاعات دیگری مثل راه و رسم مدیریت یک سازمان نیز به داشتن یک کسب و کار موفق، کمک زیادی می‌کند.

 قبل از اینکه هر کاری را سرخود و بدون آگاهی شروع کنید، ابتدا دانش و آگاهی لازم برای آن را کسب کنید.

سطح علمی و آگاهی خود را می‌توانید در طول زمان ارتقاء دهید و برای شروع کار، داشتن اطلاعات اولیه، کافی است. هرگز از یاد گرفتن، دست نکشید.

برای اینکه کسب و کار موفقی داشته باشید برای یادگیری و به‌روز کردن اطلاعات خود هزینه کنید. این هزینه‌ها را هزینه‌های بیهوده ندانید؛ بلکه به آنها، به چشم نوعی سرمایه‌گذاری نگاه کنید.

۹. مهارت‌های لازم را کسب کنید

هر کسی می‌تواند کسب و کاری را شروع کند ولی کسی موفق می‌شود که مهارت‌های لازم را داشته باشد یا کسب کند.

مثلا مهارت‌هایی مثل برقراری ارتباط، مدیریت و… از جمله مهارت‌هایی است که کارآفرین موفق به آن نیاز دارد. علاوه بر این، به مهارت‌های پیچیده‌تری هم ممکن است با توجه به نوع کسب و کار، نیاز داشته باشید. مثلا مهارت‌های مرتبط یا آی‌تی یا بازاریابی دیجیتال.

۱۰. تطابق‌پذیر باشید

یکی از ویژگی‌های کارآفرین موفق، تطبیق‌پذیری و سازگاری است.

برای داشتن یک تجارت موفق، باید قابلیت این را داشته باشید که در طول مسیر، بارها استراتژی‌های غیرموفق را تغییر دهید. باید بتوانید راه‌حل‌های سریع برای مشکلات مختلف پیدا کنید. باید بتوانید با به کار بردن تدبیرهای مختلف، شرکت و کارکنان آن را از شرایط سخت رهایی دهید.

اگر نتوانید با مشکلات سخت کنار بیایید و آنها را حل کنید، نمی‌توانید سازمان و کسب و کار خود را مدیریت کنید و چاره‌ای جز قبول شکست ندارید.

همواره برای شرایط سخت آماده باشید، به راه‌حل‌های جدید بیاندیشید و در صورت لزوم، استراتژی‌های خود را تغییر دهید.

۱۱. سیستم پشتیبانی عالی داشته باشید

مالک یک کسب و کار موفق بودن، استرس‌های زیادی دارد. به همین دلیل، شما به یک سیستم پشتیبانی عالی نیاز دارید که بتواند به شما کمک کند.

شما باید بتوانید در شرایط مختلف، به این گروه اطمینان کنید و نظرات آنها را بپرسید. این سیستم پشتیبانی ممکن است به شکل‌های مختلفی وجود داشته باشد. مثلا یک شریک خوب.

این فرد یا سیستم! باید بتواند در شرایط حساس، مشاور خوبی باشد و پاسخ‌هایی عاقلانه و منطقی به سوال‌ها و مشکلات پیدا کند. در نتیجه این فرد یا نرم افزار یا گروهی از کارمندان را هرچه سریعتر مشخص کنید.

۱۲. خودتان را به چالش بکشید

اگر می‌خواهید یک کارآفرین موفق باشید باید خودتان را به چالش بکشید و از محدوده‌ راحتی‌تان خارج شوید.

همیشه موفقیت‌ها خارج از محدوده‌ راحتی اتفاق می‌افتند. یکی از بهترین نمونه‌های کارآفرین‌های موفقی که خود را به چالش کشیدند، مارک زاکربرگ است. او با راه‌اندازی فیس‌بوک، به موفقیتی عظیم دست پیدا کرد ولی دست از تلاش نکشید و به دنبال امتحان کردن کانسپت‌ها و چالش‌های جدید است.

به عنوان یک کارآفرین، باید برند و محصولات خود را توسعه دهید و به دنبال پاسخی برای مشکلات و نیازهای جدید باشید. کارآفرین اگر لحظه ای دست از تلاش بردارد، کسب و کار خود را به سمت شکست سوق داده است.

هر روز و هر ساعت برای بهبود و پیشرفت کسب و کارتان تلاش کنید. چالش های جدید بسازید و راهکارهای مختلف را امتحان کنید. مطمئن باشید راهکارهای خوبی برای پیشرفت پیدا می کنید.

۱۳. اهداف‌تان را در نظر بگیرید

برای اینکه کسب و کار موفقی داشته باشید باید اهداف کوتاه‌مدت و بلندمدت در نظر بگیرید و سپس برای رسیدن به آن تلاش کنید.

تعیین کردن هدف، نه تنها شما را به سمت موفقیت سوق می‌دهد، بلکه موقعیتی فراهم می کند که از طریق آن می‌توانید میزان تلاش و موفقیت خود را بسنجید و مشکلات را شناسایی کنید.

هم اهداف کوتاه‌مدت و هم اهداف بلندمدت، برای موفقیت کسب و کار شما ضروری هستند. اهداف کوتاه‌مدت باعث می‌شوند که مشکلات شرکت و مجموعه‌ زیر نظر خود را کشف کنید و اهداف بلند مدت، شوق و انگیزه‌ تلاش کردن را به شما و کارکنان‌تان می‌دهد.

توجه داشته باشید که اهداف کوتاه مدت باید کاملا در راستای اهداف بلندمدت باشد. در نتیجه سعی کنید بهترین اهداف مرتبط با کسب و کار خود را مشخص کنید.

۱۴. افراد باهوش و بامهارت را به کار بگیرید

یکی از مهم‌ترین مراحل راه‌اندازی یک کسب و کار، به کار گرفتن افراد باهوش و ماهر است. برای اینکه کارآفرین موفقی باشید، ابتدا باید نقاط ضعف و قوت خود را شناسایی کنید.

در جایی که ضعف دارید، از حضور نیروهای متخصص و توانمند استفاده کنید. باید از کسانی در کار خود بهره ببرید، که حرفی برای گفتن دارند و زمانی که به کمک نیاز دارید، کمک‌های زیادی از دست‌شان برمی‌آید.

علاوه بر این، نیروهای متخصص و ماهر، تاثیرگذاری بیشتری در رشد هر چه‌ سریع‌تر شرکت و کسب و کار شما دارند.

۱۵. حضور در دنیای آنلاین

این روزها اینترنت نقش بسیار پررنگی در زندگی ما بازی می‌کند. تقریبا همه کسب و کارها سعی می‌کنند در اینترنت و فضای آنلاین حضور داشته باشند.

همه‌ ما برای اینکه در مورد موضوع و برندی، اطلاعات پیدا کنیم، اولین منبعی که در اختیار داریم، اینترنت است. در این شرایط، اگر شما در فضای آنلاین حضور نداشته باشید، از رقبای خود عقب می‌مانید و با آنها فاصله می‌گیرید.

برای اینکه حضور موثر و فعالی در اینترنت داشته باشید، باید اصول و قواعد آن را بدانید. بازاریابی اینترنتی و بازاریابی شبکه‌های اجتماعی، دو نمونه از روش‌های بازاریابی است که می‌توانید برای کسب و کارتان از آن استفاده کنید. البته نوع بازاریابی را باید با توجه به نوع کسب و کارتان مشخص کنید.

اگر قرار است یک سایت اطلاع‌رسانی داشته باشید، باید محتوای مفید و مناسبی برای آن تهیه کنید تا در نتایج جست‌وجوی گوگل، جایگاه بهتری داشته باشید. اگر می‌خواهید در شبکه‌های اجتماعی فعالیت کنید، باید پست‌های جذاب برای آن تهیه کنید و در مجموع، بازاریابی محتوایی را جدی بگیرید.

منبع: بورسینس


کسب و کارکارآفرینیایدهمهارت